miercuri, 17 octombrie 2012

Cheltuielile de spitalizare, rambursate bolnavilor


http://observator.ro/2261/cheltuielile-de-spitalizare-rambursate-bolnavilor-2261.html


Cheltuielile de spitalizare, rambursate bolnavilor

Cheltuielile de spitalizare, rambursate bolnavilor
Directorul Casei Judetene de Asigurari de SanatateConstanta este neincrezator in privinta aplicarii amendamentului adus la Legea 157/2008.
Legea prevede ca toti pacientii care isi achizitioneaza singuri materiale sanitare sau medicamente pentru ingrijirile medicale in cadrul unei unitati sanitare de stat sa-si primeasca banii inapoi.
Legea 157/2008 pentru completarea alin. (2) al art. 218 din Legea nr. 95-2006 privind reforma in domeniul Sanatatii a fost publicata in Monitorul Oficial din 23.07.2008. La art. 218 alin. (2) s-a introdus o noua litera, litera d, care stipuleaza ca bolnavii trebuie sa beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar trebui indreptatiti fara contributie personala, in conditiile impuse de contractul-cadru.
Directorul-presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, dr. Liviu Mocanu, a precizat ca sunt spitale in judetul Constanta care nu reusesc sa se aprovizioneze cu toate materialele sanitare si medicamente pentru toti pacientii internati. „Obligatia managerului unitatii sanitare este de a se asigura ca nu este pusa in pericol sanatatea pacientului nici o secunda”, ne-a declarat dr. Liviu Mocanu.
Toate aceste probleme apar din cauza necesitatii maririi tarifului pe caz ponderat. Actualul tarif este mult prea mic si se impune in cel mai scurt timp marirea acestuia, de la 1.400 lei, cat e in prezent, la 1.800 lei/luna. „In acesti bani sunt incluse toate cheltuielile cu resursele umane, utilitatile, materialele sanitare, medicamentele si tot ce ar putea consuma un pacient pe durata spitalizarii”, a declarat directorul CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu.
Acesta a adaugat ca pentru o astfel de modificare este nevoie, in primul rand, de modificarea contractului-cadru si a normelor metodologice, dar mai ales de stabilirea unei proceduri financiare de decontare, prin care pacientul sa-si recupereze banii, precum si de un fond de unde sa fie eliberati acesti bani. „Managerii trebuie sa-si faca datoria, sa se aprovizioneze cu medicamente si materiale sanitare conform legislatiei in vigoare, pentru ca pacientul sa nu mai fie nevoit sa scoata bani din buzunarul propriu. Trebuie sa se puna si problema daca toti bolnavii au suma necesara pentru a-si procura medicamente”, a specificat dr. Liviu Mocanu. Directorul CJAS Constanta spera ca la jumatatea lunii august sa apara in lege modificarea care sa permita acest lucru.
Spitalul din Eforie Sud are probleme cu aprovizionarea
Printre institutiile sanitare din judetul Constanta care nu reusesc sa se aprovizioneze cu materiale sanitare si medicamente pentru bolnavi se regaseste si Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud.
„Un procent de 75% din banii pe care aceasta institutie ii primeste lunar se duce pe salariile medicilor. Aproximativ cinci procente din suma totala sunt cheltuite pentru medicamente si materiale sanitare. In anii trecuti se utiliza doar un procent de 3,5% in acest scop. Insa o aprovizionare serioasa inseamna sa ai un procent de peste 10%”, a incheiat directorul-presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta. Trebuie mentionat faptul ca Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud primeste doar o treime din suma alocata Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constantapentru un caz ponderat de la sectia de Ortopedie, respectiv 1.300 lei/luna. Din acest motiv pacientii sunt nevoiti sa scoata bani din buzunare pentru medicamente si nu numai.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu