marți, 16 octombrie 2012

Cereri mari pentru cardurile europene de sanatate



http://observator.ro/1517/cereri-mari-pentru-cardurile-europene-de-sanatate-1517.html

Cereri mari pentru cardurile europene de sanatate

Constantenii care viziteaza tarile UE pot primi gratuit cardul de sanatate.
O conditie absolut necesara este ca solicitantul sa isi achite contributia la fondul de sanatate sau sa faca parte din categoriile de asigurati din oficiu – elevi, studenti, pensionari.
Cardul european de asigurat este valabil sase luni.
Cererile pentru cardurile europene de sanatate au fost extrem de numeroase. „De la inceputul anului si pana acum s-a cerut un numar de 4.250 carduri europene, si, doar de la inceputul lunii iulie pana in prezent, adica in zece zile, s-au primit peste 300 de cereri. Recomand tuturor persoanelor care calatoresc in spatiul Uniunii Europene sa posede acest card”, a specificat directorul adjunct al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Mihaela Vranceanu.
Serviciile decontate pe baza unui card european sunt doar serviciile de urgenta. Este bine insa de stiut ca nu orice afectiune poate fi tratata pe baza cardului european, ci numai afectiunile survenite in timpul calatoriei. Pe baza cardului european se pot deconta doar afectiuni cum ar fi o toxinfectie alimentara, o urticarie, un accident, o boala respiratorie etc.
Pentru a primi cardul european, asiguratul trebuie sa se prezinte la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate cu o copie dupa buletinul de identitate, o adeverinta de salariat si un ordin de plata, care demonstreaza plata contributiei la asigurarile de sanatate, o copie dupa cuponul de pensie (pentru pensionari), iar persoanele care achita direct plata contributiei trebuie sa se prezinte cu chitanta pe baza careia au achitat suma pentru Fondul de Sanatate. De asemenea, la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate se gasesc formulare-tip de cerere, iar in maxim sapte zile de la data depunerii se elibereaza cardurile.

12 cetateni comunitari s-au tratat la Constanta
Trebuie specificat faptul ca nu exista nici o limita de bani cu care asiguratii pot deconta serviciile medicale, sumele variind de la cateva zeci de euro la cateva mii de euro, in functie de afectiune si tratamentul aplicat. „Tratamentul care se face asiguratului trebuie sa corespunda neaparat unui tratament care exista in normele metodologice si in contractul-cadru. De asemenea, s-a renuntat la suma modica de 4 lei, in acest moment cardul european fiind gratuit”, a adaugat dr. Mihaela Vranceanu.
Nu doar romanii care calatoresc in state UE beneficiaza de cardul european de sanatate. Au fost cazuri cand straini din state comunitare au ajuns la Constanta si au avut nevoie de tratamente medicale, in baza aceluiasi card. De la inceputul anului si pana in prezent, 12 straini au beneficiat, la Constanta, de servicii medicale, cu o valoare totala de spitalizare de 31.398 lei, iar banii se vor recupera de la Casele Nationale de Asigurari de Sanatate din tara de origine.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu