miercuri, 17 octombrie 2012

Cenusareasa Judeteanului

http://observator.ro/2941/cenusareasa-judeteanului-2941.html


Cenusareasa Judeteanului

Cenusareasa Judeteanului
Clinica de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a ramas in urma cu dotarile.
Din cauza caldurii, medicii au hotarat sa opereze doar copiii care au urgente, iar interventiile cronice au fost amanate pana in septembrie.
Aparatul de ventilatie le da batai de cap cadrelor medicale.
Medicii din cadrul Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica se descurca extrem de greu cu putinele aparate pe care le au in dotare, si anume cu cele doua ecografe, cu aparatul de radiografie si cu un singur celioscop. Mai mult, cele doua ecografe au o vechime de peste 20 de ani. De asemenea, singurul aparat de ventilatie destinat nou-nascutilor cu insuficiente cardiace sau respiratorii le da mari batai de cap cadrelor medicale, deoarece instalatia nu este noua si nu mai face fata solicitarilor.
„In privinta dotarilor, aceasta clinica a ramas in urma. Avand in vedere ca majoritatea clinicilor din aceasta unitate spitaliceasca sunt de adulti, problemele copiilor au fost lasate mereu la sfarsit. Cel mai mare defect al acestui oras este ca nu exista un spital de copii, fiind unul dintre putinele orase care nu beneficiaza de aceste servicii. Avantajul colegilor care lucreaza intr-un spital de copii este ca standardul dotarilor este unul inalt”, ne-a declarat seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, dr. Constantin Tica.
Medicul pediatru este de parere ca, pentru ca aceasta clinica sa ajunga la nivelul celorlalte clinici din tara, este nevoie de dotarea acesteia cu ecografe portabile, aparate de radiologie si celioscoape pentruinterventii chirurgicale ultramoderne. Singurele dotari care s-au facut in sectie sunt o lampa si doua aparate de anestezie. „ Ecograful portabil ar fi indicat, pentru a nu mai fi nevoie sa purtam pacientii de la un cabinet la altul. Odata instalat, acesta ne garanteaza o fluidizare in a pune diagnostice”, explica seful clinicii.
Sala de recuperare pentru copii cu malformatii
De asemenea, in aceasta clinica exista o sala de recuperare pentru copiii care se nasc cu diverse malformatii, fiind dotata printr-un program elvetian. Sala de recuperare cuprinde deocamdata doua biciclete medicale, mingi medicale si un spalier pentru gimnastica de recuperare. „Programul de recuperare este complex. Dimineata copiii vor face exercitii, iar dupa-amiaza se vor juca impreuna cu asistentele. Vom dota sala de recuperare cu jucarii si un televizor, unde copiii se pot relaxa uitandu-se la filme”, a continuat dr. Constantin Tica.
Medicii din cadrul Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica sunt de parere ca aspectul hotelier lasa de dorit. „Am incercat sa dotam fiecare salon cu jucarii, cu cearsafuri colorate, cu desene amuzante pe pereti, cu decoratiuni instalate in incaperi, insa nu am reusit sa gasim sponsori. Copiii au un mare defect pentru ca nu cunosc doctorul care ii opereaza si nu au salariu si niciodata sponsorizarile nu vor veni la copii”, a adaugat seful clinicii.
In momentul de fata sunt internati 30 de copii, majoritatea, in urma unor accidente rutiere, malformatii congenitale sau a unor arsuri usoare. „ Am incercat sa nu aglomeram sectia, din cauza caldurii. Nu are rost sa internam, de exemplu, copiii cu hernii, deoarece pot astepta pana in septembrie, cand va trece valul de caldura”, a conchis dr. Tica Constantin, seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu