miercuri, 17 octombrie 2012

Buluceala la Spitalul Universitar CFR


Buluceala la Spitalul Universitar CFR

Buluceala la Spitalul Universitar CFR
Aici se pot trata pacientii indiferent daca li se deconteaza spitalizarea de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau de la Casa de Asigurari a Transportatorilor.
Unitatea spitaliceasca detine doua rezerve moderne care pot fi inchiriate pentru 30 de euro pe zi.
Spitalul Universitar CFRConstanta se poate mandri cu aparatura performanta, chiar daca aici nu exista toate specialitatile medicale. Astfel, unitatea spitaliceasca dispune doar de trei clinici, si anume Clinica de Neurologie, Clinica de Boli Interne si Clinica de Chirurgie. Aceste sectii sunt conduse de medici care sunt cadre didactice la Universitatea „Ovidius” Constanta, acesta fiind unul din criteriile cele mai importante pentru care Spitalul CFR a devenit universitar. Potrivit directorului medical al institutiei medicale, dr. Dorel Oprea, dotarile acestor clinici s-au realizat acum cinci ani, prin Programul National de Modernizare, cu aparatura ultramoderna. In momentul de fata, Spitalul Universitar CFR Constanta dispune in ambulatoriu de computer tomograf, ecografe performante, un mamograf, electroencefalograf, osteodensitometrie, aparate de gastroenteroscopie si aparate pentru efectuarea de functii hepatice. „Din punct de vedere al activitatii medicale, abordam in Clinica de Chirurgie toata gama de interventii abdominale clasice si laparoscopice. In Clinica de Boli Interne medicii sunt specializati mai ales pe reumatologie si gastroenterologie”, ne-a declarat dr. Dorel Oprea.
Lipsa de fonduri
Din nefericire, in afara de contractul pe care Spitalul Universitar CFR Constanta il are incheiat cu Casa de Asigurari a Transportatorilor, din alta parte nu mai vin fonduri. „Fiind retea proprie, noi nu primim fonduri de la Consiliul Judetean Constanta. Aici este problema noastra. In Transporturi situatia nu este cea mai buna, la ora actuala, din punct de vedere al sistemului sanitar”, ne-a explicat directorul medical.
Spitalul Universitar CFR Constanta detine, de asemenea, doar 160 paturi, iar gradul de ocupare este, in momentul de fata, de peste 80%. In aceasta vara au fost si situatii cand au fost internati mai multi bolnavi decat numarul de paturi, cadrele medicale fiind nevoite sa gaseasca tot felul de solutii pentru a se evita ca doi pacienti sa imparta acelasi pat. O alta problema cu care se confrunta unitatea spitaliceasca este numarul insuficient de personal medical, mai ales ca o infirmiera are in grija nici mai mult, nici mai putin decat 60 paturi, respectiv pacienti. „Noi putem interna si trata pacientii indiferent daca li se deconteaza cheltuielile de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau de la Casa de Asigurari a Transportatorilor”, a adaugat dr. Dorel Oprea. Mai mult decat atat, unitatea spitaliceasca detine si doua rezerve in sistem de inchiriere, pentru a deservi o anumita parte a pacientilor care opteaza pentru conditii mult mai bune. Cele doua rezerve sunt dotate cu cate doua paturi fiecare, cu televizor si, nu in ultimul rand, cu grupuri sanitare, si costa 30 de euro pe zi.
In aceasta perioada caniculara pacientii nu au fost nevoiti sa suporte temperaturile ridicate, deoarece fiecare rezerva este dotata cu ventilatoare. „Salile de operatii si Terapia Intensiva au fost utilate cu sistem de climatizare performant, astfel incat interventiile chirurgicale se desfasoara in conditii optime. Trebuie specificat faptul ca dotarile s-au realizat mai ales cu ajutorul sponsorizarilor”, a adaugat directorul medical.
Spitalul CFR Constanta a devenit universitar la sfarsitul anului 1999, acest lucru constituind un avantaj atat pentru personal, cat si pentru activitatea medicala a institutiei.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu