marți, 16 octombrie 2012

Bolnavii de cancer, cate doi in pat

http://observator.ro/1701/bolnavii-de-cancer-cate-doi-in-pat-1701.html


Bolnavii de cancer, cate doi in pat

Bolnavii de cancer, cate doi in pat
Oncologia din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, una dintre sectiile in care nu s-au mai facut dotari de 20 de ani.
Din nefericire, aceasta sectie a ramas cu aceleasi paturi si aceleasi geamuri de acum 20 de ani, care nu se inchid bine, asistentele fiind nevoite sa le infunde cu… vata, pentru a mai opri frigul sa intre in saloane.
„Nevoile sectiei de Oncologie sunt foarte multe, incepand de la lenjerie, mobilier, geamuri, termopane, dulapuri pentru personal si pana la linoleum”, a declarat seful sectiei, dr. Dan Visinescu.
Anul trecut, in luna iulie, sectia de Oncologie a primit un numar de 8 ventilatoare pentru cele 12 saloane si cele 4 cabinete, care sunt folosite si in prezent. Nu au aer conditionat, asa ca atunci cand afara sunt peste 30 de grade, in saloane, termometrele indica 40 de grade. In momentul de fata, in sectia de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta sunt internati 60 de pacienti, acestia fiind nevoiti sa stea si cate doi in pat, deoarece sectia are prevazute doar 46 de paturi. „Pana in momentul de fata sectia nu a primit fonduri din partea Spitalului Judetean Constanta, toate dotarile facandu-se cu ajutorul sponsorizarii firmelor de medicamente. Pana acum au venit foarte multe societati de binefacere, care au masurat suprafetele, au intocmit liste cu nevoile din sectie, dar tot nu s-a realizat nimic”, a adaugat asistenta sefa.
Anual, in judetul Constanta sunt depistati in jur de 2.225 cetateni cu cancer
La randul lor, pacientii internati sunt extrem de nemultumiti de faptul ca trebuie sa imparta patul si cu o alta persoana, dar, in schimb, apreciaza modul in care sunt tratati, atat de medicii oncologi, cat si de asistente si restul personalului medical. „Nu avem alta solutie decat sa ne impacam cu ideea ca asta e situatia. Intre noi si medici nu este numai o relatie de pacient-medic, ci o relatie de prietenie, bazata pe respect si pe incredere”, ne-a declarat un pacient internat la Oncologie.
Pe intregul judet sunt alocate lunar aproximativ 6,6 miliarde lei, din care 1,6 miliarde lei sectiei de Oncologie, bani cu care se asigura tratamentul pacientilor. Alarmant este ca doar anul trecut, in judetul Constanta au fost depistati in jur de 2.225 cetateni cu cancer. Glivec este cel mai nou medicament folosit in tratarea leucemiei si a fost introdus in Romania in 2002, prin Programul National de Sanatate. Medicamentul este, conform medicilor oncologi, cea mai moderna arma de lupta impotriva leucemiei. Cele mai frecvente cazuri de imbolnaviri cu care se confrunta medicii din cadrul sectiei de Oncologie sunt cancerul pulmonar, cancerul digestiv, cancerul de san, cancerul de col uterin, cancerul de pancreas, cancerul laringian si cancerul de limba.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu