marți, 16 octombrie 2012

Bataie pentru posturile viitorilor medici rezidenti


http://observator.ro/1135/bataie-pentru-posturile-viitorilor-medici-rezidenti-1135.html


Bataie pentru posturile viitorilor medici rezidenti

Bataie pentru posturile viitorilor medici rezidenti
In aceasta sesiune, in tot judetul au fost doar 9 posturi.
Ieri, la sediul Autoritatii de Sanatate Publica JudeteanaConstanta a avut loc alegerea posturilor si a centrelor de pregatire pentru candidatii admisi laconcursul de rezidentiat pe post sesiunea 22 iunie 2008, unde s-au inscris 29 de candidati.
Sesiunea pentru rezidentiatul pe post a fost separata de examenul national, sustinut anul trecut, in noiembrie. Tanta Culetu, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica, ne-a declarat ca rezidentiatul pe post implica anumite drepturi si obligatii, in sensul ca cine opteaza pentru acest tip de rezidentiat da examen exact pe postul pe care il va ocupa dupa perioada de pregatire in specialitate, avand obligatia de a ramane pe acel post o alta perioada egala cu durata perioadei de pregatire.
Pentru examenul de rezidentiat, Ministerul Sanatatii a scos un numar de 9 posturi in judetul Constanta, dintre care unul singur la Spitalul Municipal Medgidia – specializarea diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, la Centrul de Sanatate Baneasa – specializare medicina interna (un post), la Spitalul Municipal Medgidia – specializare neonatologie (doua posturi), la Spitalul Orasenesc Harsova – specializare oftalmologie (un post), Centrul de Sanatate Baneasa – specializare pediatrie (un post) si laSanatoriul Balnear Techirghiol – specializare recuperare, medicina fizica si balneologie (trei posturi). „Posturile s-au distribuit in functie de punctajul obtinut. De pilda, cel mai mare punctaj a fost de 782 de puncte, medicul rezident optand pentru Spitalul Municipal Medgidia, specializarea diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, iar cel mai mic punctaj a fost de 672 de puncte, cel care l-a obtinut optand pentru Spitalul Orasenesc Harsova – specializare oftalmologie”, ne-a declarat Tanta Culetu.
Directorul executiv al ASPJ a specificat faptul ca cei care au obtinut cele 9 posturi vor incepe la 1 octombrie, iar rezidentiatul dureaza cinci ani. Salarizarea este facuta, in primii trei ani, de Ministerul Sanatatii, prin programe de sanatate, iar ultimii doi ani ii plateste unitatea angajatoare. Dupa cinci ani de rezidentiat medicii sunt obligati sa-si onoreze postul, altfel trebuie sa plateasca tot rezidentiatul, adica pana la 42.000 lei.
Au fost insa si cazuri cand, din cauza salariului de mizerie, dupa ce au terminat rezidentialul, la spitalul din Harsova, cinci medici rezidenti au preferat sa se intoarca la Constanta si sa achite cheltuielile de scolarizare, care in acel caz au ajuns la suma de 40.000 lei pentru fiecare medic.
Absolventii care nu au optat pentru rezidentiatul pe post isi vor incerca norocul la toamna, cel mai probabil in noiembrie.
Coralia Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu