miercuri, 17 octombrie 2012

Avalansa de internari la Spitalul Judetean

http://observator.ro/2928/avalansa-de-internari-la-spitalul-judetean-2928.html


Avalansa de internari la Spitalul Judetean

Pacientii internati in clinicile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta suporta cu greu caldura din saloane.
La sfarsitul saptamanii trecute, medicii din cadrul sectiilor de Cardiologie si Pediatrie s-au confruntat cu un numar dublu de internari.
20 de pacienti cazuti in strada au fost preluati de ambulante.
Din cauza caniculei, in week-end, Clinicile de Cardiologie si Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta au fost suprasolicitate. Bolnavii internati fac fata cu greu temperaturilor crescute, putinele ventilatoarele din saloane fiind complet ineficiente in perioadele caniculare. Pentru a scapa de caldura, bolnavii consuma multa apa, stau cu geamurile si cu usile deschise, desi aceasta solutie nu este cea mai potrivita. In Clinica de Cardiologie au fost internati, de sambata dimineata pana duminica dupa-amiaza, 15 pacienti, dublu fata de week-end-ul trecut, cei mai multi fiind in varsta. Majoritatea celor internati acuza tahicardii sinusale si fibrilatii atriale. „Aceste afectiuni apar din cauza activitatii fizice intense, stres, caldura, anxietate sau consumul unor alimente sau bauturi care contin cafeina. Principalul simptom al tahicardiei il reprezinta palpitatiile, adica senzatia ca inima bate prea repede. Cu cat tahicardia este mai grava, cu atat si simptomele sunt mai severe”, ne-a declarat dr. Elvira Craiu, seful Clinicii de Cardiologie. Daca tahicardia este severa sau are originea in ventriculi, este nevoie de tratament in regim de urgenta: fie medicamentos, fie se va aplica un soc electric, pentru a stimula inima sa-si reia ritmul normal. Pentru cazurile severe si rezistente de tahicardie ventriculara se poate implanta chirurgical un dispozitiv de defibrilare, care sa ajute la mentinerea unei rate normale. La persoanele in varsta sau la bolnavii cronic este foarte important ca tratamentul tahicardiei sa se realizeze in primele ore, deoarece o rata rapida prelungita poate duce la afectarea functiei inimii si aparitia complicatiilor.
O alta sectie luata cu asalt de pacienti la sfarsit de saptamana a fost Clinica de Pediatrie. 30 de copii au avut nevoie de asistenta medicala specializata si s-a decis internarea lor. Potrivit dr. Corneliu Neagoe, seful clinicii, majoritatea micilor pacienti au fost diagnosticati cu indigestii, boli diareice acute si, nu in ultimul rand, toxiinfectii alimentare. „Numarul internarilor de la sfarsitul saptamanii trecute este dublu fata de saptamana precedenta, iar copiii sunt atat din judetul Constanta, cat si din alte judete”, ne-a declarat dr. Corneliu Neagoe. Medicul pediatru explica faptul ca semnele si simptomele asociate cu bolile diareice acute pot include nevoia urgenta de evacuare a intestinelor, scaunele frecvente, apoase, moi, crampe si dureri abdominale, febra, greata si varsaturi, cea mai frecventa cauza a diareei acute fiind infectia virala, bacteriana si parazitara.
De asemenea, si Serviciul de Ambulanta Constanta s-a confruntat, la sfarsitul saptamanii, cu o avalansa de cazuri de lipotimii – lesinuri. De sambata dimineata si pana duminica dimineata au fost peste 200 de solicitari, dintre care 20 de lipotimii, majoritatea persoanelor care au avut nevoie de ingrijiri medicale fiind persoane in varsta, cu afectiuni cardiace, iar canicula a fost principalul factor care le-a agravat starea.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu