miercuri, 17 octombrie 2012

Aproape jumatate din scoli, fara autorizatii sanitare de functionare


Aproape jumatate din scoli, fara autorizatii sanitare de functionare

Cele mai multe unitati de invatamant fara autorizatii sunt in mediul rural.
Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica Constanta (ASPJ) a finalizat controalele la unitatile de invatamant din judetul Constanta, in vederea acordarii autorizatiilor sanitare. In urma controlului, din totalul de 553 unitati de invatamant de stat din judetul Constanta au fost autorizate 327, din care 171, cu plan conformare. Din cauza neregulilor descoperite nu au primit autorizatii sanitare 226 unitati de invatamant, dintre care 267 gradinite, 228 scoli, 51 licee si grupuri scolare si 7 unitati speciale. Din totalul de gradinite controlate au fost autorizate doar 132, din care 48, cu plan conformare, si neautorizate 135, dintre care 28 au fost respinse, 105 nu au solicitat autorizare si 2 au fost amanate.
In mediul urban au fost verificate 58 gradinite cu orar normal, dintre care au fost autorizate 23 iar celelalte 35 nu au primit autorizatii, si 38 gradinite cu orar prelungit, din care au primit autorizatii 32, iar 6 au fost neautorizate, din cauza faptului ca au fost respinse sau pentru ca nu au solicitat autorizare.
In mediul rural au fost controlate 171 gradinite cu orar normal, 77 fiind autorizate, dintre care 29, cu plan conformare. Din cauza neregulilor constatate de inspectorii ASPJ, nu au primit autorizatii 94 gradinite, dintre care 75 au solicitat autorizatii si au fost respinse, 17 nu au solicitat autorizare si 2 au fost amanate.
Din totalul scolilor controlate au fost autorizate 149, dintre care 90, cu plan conformare, iar 79, neautorizate, dintre care 12 respinse, 66 nu au solicitat autorizare si una singura a fost amanata. Astfel ca in mediul urban au fost verificate 58 scoli, dintre care 55 au primit autorizatii sanitare si 3 nu au fost autorizate, din cauza faptului ca nu au solicitat autorizare. In mediul rural au fost controlate 68 scoli cu clasele I-IV si 102 scoli cu clasele I-VIII/I-X. Din totalul de scoli cu clasele I-IV verificate au fost autorizate 26, dintre care 14, cu plan conformare, si neautorizate 42, dintre care 6 au solicitat autorizare si au fost respinse, iar 36 nu au solicitat autorizare. Din numarul total de scoli controlate de catre inspectorii ASPJ cu clasele I-VIII/I-X au fost autorizate 68, dintre care 35, cu plan conformare, si neautorizate 34, dintre care 6 au solicitat autorizare si au fost respinse, 27 nu au solicitat autorizare si una singura a fost amanata.
Din numarul total de licee controlate au primit autorizatii sanitare 42, dintre care 30, cu plan conformare, si 9, neautorizate. De asemenea, din totalul de unitati speciale verificate doar 4 au primit autorizatii sanitare, celelalte 3 nesolicitand autorizare.
In orasul Constanta au fost verificate 121 unitati de invatamant, dintre care doar 90 au fost autorizate.
Conducerea ASPJ a specificat, intr-un comunicat de presa, ca principalele motive ale neautorizarii sunt functionarea gradinitelor cu orar normal dupa-amiaza, locatiile necorespunzatoare, cu pereti deteriorati, acoperisuri avariate, deficiente legate de iluminat, neasigurarea sursei proprii de apa potabila in curtea unitatilor de invatamant si nesolicitarea autorizatiilor sanitare sau vizelor anuale la termenele cerute.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu