miercuri, 17 octombrie 2012

Alimentele nocive, interzise in scoli si gradinite

http://observator.ro/2351/alimentele-nocive-interzise-in-scoli-si-gradinite-2351.html


Alimentele nocive, interzise in scoli si gradinite

Ministerul Sanatatii Publice va supune dezbaterii publice, saptamana viitoare, lista alimentelor cuprinse in Legea anti fast-food. Potrivit acestei legi, alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare nu vor mai putea fi comercializate in incinta scolilor si a gradinitelor.
Aceasta lege a fost elaborata pentru sanatatea elevilor si a prescolarilor. Principalele alimente care vor fi comercializate fara restrictii in magazinele din incinta scolilor sunt lactatele, fructele si legumele, pentru ca acestea se incadreaza in limitele impuse pentru alimentele recomandate copiilor.
Alimentele interzise a fi puse in comercializare sunt cele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea pana la 350 Kcal.
Elevii nu vor mai putea cumpara de la magazinele din incinta scolilor nici covrigei, sticks-uri, snacks-uri, chips-uri, alune si seminte sarate, deoarece acestea contin peste 1,5 grame sare la 100 grame produs.
Aceasta lege interzice, de asemenea, comercializarea, in incinta scolilor si a gradinitelor, de produse precum hamburgeri, pizza, cartofi prajiti, mezeluri grase, deoarece acestea au un continut mare de grasimi pe suta de grame. Bauturile care vor putea fi vandute sunt cele fara nici o alta substanta adaugata, si anume apa potabila imbuteliata, apa minerala imbuteliata si bauturile racoritoare din extracte de fructe sau legume.
Potrivit initiatorilor legii, interzicerea consumului de alimente de tip fast-food in scoli este o masura necesara, deoarece contribuie la prevenirea aparitiei a numeroase boli care pot afecta dezvoltarea copiilor si adolescentilor. Actul normativ prevede ca meniurile trebuie sa aiba avizul personalului medical, dar si al conducatorului unitatii de invatamant.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu