marți, 16 octombrie 2012

7,9 miliarde euro cheltuite pentru spitalele din tara

http://observator.ro/1740/79-miliarde-euro-cheltuite-pentru-spitalele-din-tara-1740.html


7,9 miliarde euro cheltuite pentru spitalele din tara

Banii se vor duce pe dotarea cu aparatura medicala a camerelor de garda din 200 de spitale municipale si orasenesti.
Spitalele incluse in proiect vor avea aparate noi pana la sfarsitul acestui an.
Potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, banii necesari pentru derularea acestui proiect provin din economiile facute de minister in prima etapa a acestui program, care a cuprins dotarea a 63 de unitati primiri urgente din resedinte de judet si spitale din Municipiul Bucuresti, precum si 12 unitati de primiri urgente pediatrice. Economiile reprezinta suma de 17 milioane euro.
Din acesti bani, 1,7 milioane euro au fost alocate proiectelor de telemedicina, domeniu care presupune instalarea de camere video in camerele de primiri urgente, astfel ca medicii din mai multe spitale sa poata interactiona in timp util, si 7,9 milioane euro, pentru dotarea cu echipamente medicale a camerelor de garda din spitalele mici. Restul, reprezentand 7,5 milioane euro, va fi cheltuit pe alte proiecte, pe care ministerul nu le-a facut inca publice, pe masura ce acestea vor fi gata pentru implementare.
Dotarile spitalelor se vor face pe module
„Proiectul acesta este expresia clara a preocuparii Ministerului Sanatatii Publice si Guvernului pentru asigurarea serviciilor medicale de urgenta la standarde inalte in toate localitatile tarii, nu numai in centrele universitare si resedintele de judet. Medicina de urgenta este unul din pilonii reformei in Sanatate”, a declarat Nicolaescu.
Ieri au fost deschise ofertele pentru echipamentele care vor intra in dotarea celor 200 de unitati sanitare. Spitalele vor avea nevoie de sprijin din partea autoritatilor locale pentru amenajarea incaperilor in care vor fi instalate echipamentele. Specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii Publice au estimat faptul ca pentru fiecare spital va fi nevoie de cel putin doua incaperi care sa fie amenajate pentru a primi dotarile necesare.
„Dotarile spitalelor se vor face pe module. In momentul de fata exista 250 module achizitionate, care includ urmatoarele: mobilierul necesar pentru o camera de resuscitare, aparate de monitorizare, aparate de monitorizare si fibrilare, echipamente de aspiratie secretii si, de asemenea, echipamente de resuscitare si de examinare”, a conchis dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Unele spitale pot primi de la un modul pana la trei module, in functie de marimea spitalului si numarul de pacienti aflati in spital.
Coralia POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu